Iikan kuvassa 2000 kottaraisen parvi Limingan Virkkulassa keväällä 2018.

Iikka Kivi: Liminka tarjoaa lintuharrastajalle harvinaisia kohteita

Moni tuntee oululaisen Iikka Kiven stand-up -estradeilta, joilla mies on kotimaan kärkinimiä. Iikka on myös luontokuvaaja ja innokas lintuharrastaja: keikkamatkoillaan ympäri Suomen hän löytää aikaa myös luonnon tarkkailulle ja valokuvaamiselle. Yksi suosikkikohteista on Liminganlahti.

Lintujen tarkkailussa menee helposti koko päivä. Paikan päälle johonkin Limingan lintutorneista Iikka lähtee hyvissä ajoin ennen auringonnousua: sen koittaessa linnut alkavat liikkua ja valo on maaginen. Päivä päättyy iltalentoon auringon laskiessa. Liminganlahden lintutornit sijaitsevat havainnoinnin kannalta ihanteellisilla, avoimilla paikoilla, lintujen muuttoreittien varrella.

Liminganlahdella on aina nähtävää, mutta Iikan suosikkiaika on toukokuu. Silloin lahti on jo sula, ja linnut liikkuvat vilkkaasti ravinnon perässä. Samaan aikaan kevätmuutto on yhä käynnissä, joten lajimäärä on huikea.

Iikan ikimuistoisimmat lintuhavainnot Limingassa:

 

Kevään ensimmäinen mustapyrstökuiri

”Viime vuonna tein ensimmäisen havainnon mustapyrstökuirista, joka on Liminganlahden tunnuslaji.”

Arosuohaukka

”Havaitsimme kaverin kanssa Virkkulan rantaruovikossa tämän harvinaisen, näille leveyksille vasta kotiutumassa olevan lajin.

Tuhat suokukkoa

”Toissa keväänä, lämpimänä toukokuun aamuna, ihailimme tuhannen suokukon parvea, joka jo itsessään oli vaikuttava ja ainutlaatuinen näky. Hetken kruunasi vanha valkopäinen merikotka, joka liiteli ylitsemme.”

Iikan suosikkipaikat valokuvaamiseen Limingassa:

 

Virkkulan lintutorni tarjoaa varsinkin aamuisin hienoja mahdollisuuksia lentokuviin.

Vanha Liminka on miljöönä valokuvauksellinen ja kerää paljon pikkulintuja.

Virkkulan rantametsä Liminganlahdella on täynnä elämää.

Iikan lintukuvia Instagramissa: @iikkakivi

Back to top