Mars pyörämatkalle! Osa 3

Tähän mennessä pyörämatkan suunnittelusta on käsitelty määränpään valinta, majoittuminen sekä pakkaaminen. Tänään käydään läpi viime hetken huomioita ennen ensimmäistä polkimen polkaisua.

Matkan määränpää on valittu, majapaikka varattu, pyörälaukut ostettu ja tavarat pakattu. Odotan jo intoa puhkuen hetkeä, jolloin saan nousta pyörän satulaan ja karauttaa matkaan. Mieleen hiipii kuitenkin epäilys siitä, olenko varmasti muistanut kaiken oleellisen. Tässä blogikirjoituksessa käydään vielä lyhyesti läpi asioita, jotka on hyvä muistaa tai tiedostaa ennen matkalle lähtöä.

Sudenkuoppapujottelu: nestehukka, nälkä ja sää

Suomen suvi voi toisinaan olla oikukas. Kaunis päivän paiste voi muuttua hetkessä rankkasateeksi, joten mukaan on hyvä varata edes hieman vettä pitävä takki ja pidemmillä reissuilla myös vaihtovaatetta. Kesä voi näillä leveysasteilla olla toisinaan myös kohtalaisen kolea, joten tauoille ja etenkin yöpymiseen on hyvä varata mukaan myös lämmintä vaatetta. Vilukissana en koskaan yövy ulkona ilman, että mukana on lämmin mutta kevyt untuvatakki. Vastaavasti hellekeleillä kevyempi vaatetus voi olla paikallaan, mutta silloin vaarana on nahkan kärvähtäminen. Muista siis aurinkorasva! Mikäli pyörämatkaa ei ole pakko ajoittaa juuri jollekin tietylle kesälomaviikolle, voi matkan ajankohtaa säätää myös hieman sääennusteiden mukaan.

Pyöräilijä vesisateessa vesilammikossa

Reittisuunnitelmaa tehdessä kannattaa jo etukäteen selvittää, kuinka kauas tie vie sivistyksestä. Jos rengas rikkoutuu keskellä korpea, eikä mukana ole tykötarpeita renkaan paikkaamiseksi tai vaihtamiseksi, voi tilanne ketuttaa kevyesti. Siksi pakkauslistalla onkin hyvä olla varakumi ja rengasraudat sekä monitoimityökalu. Renkaan vaihtoa ja korjaustoimia olisi suotavaa harjoitella kotona, jotta toimenpiteet luonnistuvat myös tositilanteessa. Myös pieni ensiapupakkaus lisää mielenrauhaa.

Suomen vesistöt ovat puhtaita, mutta itse en joisi luonnon vettä kuin suoraan tunturipurosta. Kesäkeleillä nestehukka on pelottava peto, jonka voi pitää loitolla varaamalla mukaan vähintään pari litraa juotavaa. Hellesäässä pelkän veden juonti voi johtaa huteraan oloon, joten veden lisäksi kannattaa nauttia urheilujuomaa tai suoloilla terästettyä vettä. Pyöräily myös kuluttaa melkoisesti energiaa, joten pyörälaukuista olisi hyvä löytyä jotain helppoa ja nopeaa naposteltavaa nälänhädän yllättäessä. Energiapitoisia ja kevyitä välipaloja ovat esimerkiksi pähkinät, myslipatukat, kuivatut hedelmät sekä karkki. Suurempaan nälkään voi nauttia kevyesti pakattuja retkieväitä, mutta niiden valmistukseen vaaditaan usein vähintään pieni retkikeitin ja kaasupullo. Jos reitti kulkee ravintoloiden ja kauppojen kautta, voi nälkää siirtää kätevästi rahalla.

Retkikeitin pöydällä teltan edessä

Reitiltä eksyminen latistaa tehokkaasti reissuromantiikkaa. Mikäli kyseessä ei satu olemaan hyvin kylteillä merkitty vakiintunut matkailureitti, voi reitin pitää näkyvillä puhelimen, ajotietokoneen tai kartan avulla. Jos puhelinta käyttää myös navigointiin, on varavirtalähde hyvä lisä pakkauslistalle, jotta akku riittää tarvittaessa myös puheluun.

Pyöräilystä puhuttaessa ei voi olla korostamatta kypärän käytön merkitystä. Pyörämatkalla reitti voi kulkea toisinaan myös suhteellisen vilkkaasti liikennöidyn tien kapealla pientareella. Silloin turvallisuutta voi lisätä heijastavan turvaliivin käyttö myös päiväsaikaan. Tärkeintä pientareella ajaessa on kuitenkin seurata tarkasti muuta liikennettä sekä tien pientareen kuntoa. Mahdollisuuksien mukaan polkemista pientareella voi pyrkiä välttämään kiertämällä tällaiset paikat esimerkiksi hiljaisempia sivu- tai sorateitä pitkin. Jos pyöräillessä käyttää lukkopolkimia, on niiden irroittamista hyvä harjoitella ahkerasti ennakkoon, jotta kengän irroitus sujuu tien päällä tarvittaessa sukkelaan.

Pyöräilijä pyöräilee aurinkoisessa säässä

Viimeinen ja tärkein vinkkini on: nauti matkasta! Iloitse ohikiitävistä maisemista, kesäisestä luonnosta, ulkoilmassa erityisen makoisilta maistuvista eväistä, tilaisuudesta muuttaa suunnitelmaa lennossa, sekä yleisesti seikkailusta. Jos kaipaat inspiraatiota reittisuunnitelmaan tekoon, suosittelen myös tutustumaan Bikeland.fi -sivustoon. Sieltä löydät myös listan Suomen pyöräystävällisistä yrityksistä.

Aurinkoista ja turvallista pyöräilykesää kaikille!

Kirjoittaja on Pyörällä kuuhun -hankkeen Limingassa työskentelevä projektipäällikkö Katariina Huikari, joka haaveilee kesällä toteutettavasta pyörämatkasta ja höyhenenkevyestä maantiepyörästä. Katariinan rinnalla hankkeessa työskentelee Siiri Sarias.

Back to top