Talvipyöräilyn lyhyt oppimäärä

Kysyimme viime viikolla Visit Limingan Instagramissa, olisiko seuraajilla käyttöä talvipyöräilyn ohjeille. Vastaus oli myönteinen, joten tässä tulee talvipyöräilyn lyhyt oppimäärä, joilla pääset ainakin alkuun!

Pyörällä on väliä

Talvipyöräilyyn tarvitaan tietysti pyörä. Pyörä voi olla mitä mallia tahansa, mutta jos sinulla on mahdollisuus valita allesi fatbike tai paksurenkainen maastopyörä, on matkanteko todennäköisesti mukavampaa kuin kesäkelien kilpakiiturilla. Jos et halua suin päin rynnätä pyöräkaupoille, voit vaikka testata fatbikella ajoa vuokraamalla sellaisen. Limingassa pyöriä vuokraa TOPyhä Oy, jonka toimipiste sijaitsee Liminganlahdella.

Talvinakit alle

Jos päätät polkea kesät talvet samalla pyörällä, kannattaa pyörän alle vaihtaa talveksi nastarenkaat. Ennen rengaskaupoille lähtöä on syytä varmistaa oikea renkaan halkaisija ja että nastoitetulle renkaalle on riittävästi pyörimistilaa sekä rungossa että lokasuojissa. Mitä enemmän renkaassa on nastoja, sen paremmin se pitää tiellä. Samalla nastojen suurempi määrä vaatii polkijan reisilihaksilta hieman enemmän jerkkua.

Myös ilmanpaineella on vaikutusta renkaan pitoon. Laskemalla ilmanpainetta pito paranee, ja samalla meno muuttuu kuoppaisella reitillä vähän vähemmän hampaita kalisuttavaksi. Etenkin fatbike-reiteillä ilmanpaine täytyy pitää maltillisena myös siksi, että ajoura pysyy siten paremmin ehjänä. Eri pyörä- ja rengasmalleihin on olemassa omia painesuosituksiaan, jotka voit tarkistaa esimerkiksi renkaan sivuseinämästä tai pyöränvalmistajan tiedoista.

Turvallisuus ennen kaikkea

Pyöräilijän on aina ajon aikana suositeltavaa käyttää kypärää. Etenkin liukkailla keleillä kypärä on kullanarvoinen turvaväline, jolla suojaat pääkoppasi pahimmilta kolhuilta. Kypärää kannattaa säätää siten, että se on edelleen tukevasti pään ympärillä, mutta alle saa mukavasti lämmittävän pipon tai muun päähineen.

Pyörän tulee näkyä ja kuulua, eli pakollisia varusteita ovat soittokello sekä heijastimet eteen, taakse ja sivuille. Lisäksi pyörässä on oltava etu- ja takavalot pimeän tai hämärän aikaan sekä huonossa näkyvyydessä. Etuvalon tulee näyttää valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja takavalon punaista valoa. Valolla ja heijastimilla varmistat näkyvyytesi liikenteessä ja vältät vaaratilanteita. Pyörässä täytyy olla myös toimivat jarrut.

Lämmintä alle ja päälle

Hyvä ulkoilusää on usein pukeutumiskysymys ja asenteesta kiinni. Kylmillä tai kosteilla keleillä ajomukavuuteen voi vaikuttaa huomattavasti kelinmukaisella vaatetuksella. Merinovilla on hengittävä ja kevyt materiaali, joka toimii hyvin aluskerrastoissa, kun hikoilu ei ole ylenpalttista. Hikisimmissä aktiviteeteissa aluskerrastoksikin kannattaa valita hengittävämpää keinokuitua. Kylmemmillä keleillä aluskerraston ja ulkovaatetuksen väliin voi pukea välikerroksen, joka voi olla esimerkiksi merinovillaa, fleeceä, villaa tai untuvaa. Päällimmäiseen kerrokseen sopivat hyvin hengittävät tuulitakit, softshell-takit tai vesisateella kevyet kuorivaatteet. Kovilla pakkasilla uloimpaan kerrokseen kannattaa valita kunnon talvitakki ja toppahousut.

Pakkanen puraisee pyörän selässä nopeimmin poskia, sormia ja varpaita. Siksi pyörälenkille on parasta hankkia lämmin putkikauluri, hyvät hanskat ja kengät. Hanskoissa tai kintaissa kannattaa huomioida niiden varren pituus, jotta ranteet pysyvät lämpiminä myös kädet ojennettuina. Talvipyöräilyyn hurahtanut voi myös hankkia ohjaustankoon erilliset kädenlämmittimet tai pyöräilykengän päälle lämmittävät kenkäsuojat. Silmät voi suojata viimalta vaikkapa aurinko-, urheilu- tai laskettelulaseilla.

Valitse sopiva reitti

Kun varustus on kunnossa, on vuorossa pyörän satulaan hyppääminen. Peilijäiselle pyörätielle suuntaaminen voi olla toimiva ratkaisu, jos lenkiltä kaipaa haasteita ja hiuksia nostattavaa jännitystä. Suurin osa suuntaa kuitenkin luultavasti mieluummin pyöränsä kanssa reiteille, joilla saa herpaantua hetkeksi ilman välitöntä loukkaantumisriskiä.

Hyviä paikkoja kokeilla talvipyöräilyä Limingassa ovat esimerkiksi merilatu ja talvikunnossapidetty maastopyöräreitti. Kokemattomalle talvipyöräilijälle maastopyöräreitille lähteminen voi kuulostaa kuumottavalle ehdotukselle, mutta lumi tasoittaa reitin suurimpia pinnanmuodon vaihteluita yllättävän mukavasti. Reittien ajantasaisen kunnossapitotilanteen voi tarkistaa Fluent -palvelusta.

Jos lähdet mieluiten lenkille pyöräteille, voit tarkistaa pyöräteiden ajantasaisen kunnossapitotilanteen seurantajärjestelmästä. Huomaa, että kartalla näkyvät vain 48 tunnin sisällä tehdyt huoltotoimet, ja kartta koskee vain talven aikaista kunnossapitoa.

Fatbike-pyörät metsässä

Eväät on retken suola

Kylmässä ulkoilmassa janon tunne vähenee, mutta on silti tärkeää pitää huolta hyvästä nesteytyksestä. Lieväkin nestevajaus lisää nimittäin huomattavasti paleltumavaaraa, koska nestevajaus heikentää kehon ääreisosien kudosten verenkiertoa. Mukaan on hyvä varata termospullossa myös muuta kuin kylmää vettä – esimerkiksi lämmin mehu lämmittää kehoa mukavasti ja nesteyttää samalla tehokkaasti. Kahvi ja tee poistavat kehosta nesteitä, joten pelkästään niiden varaan ei kannata nesteytystä jättää.

Kylmä ilma kuluttaa myös energiaa tavallista enemmän, mikä on hyvä syy pakata mukaan mieluista evästä. Syyksi tosin riittää myös se, että ulkona kaikki maistuu aina paremmalle, ja retki ei ole retki ilman pientä välipurtavaa! Ota siis mukaan makoisaa makkaraa, herkkuvoileipiä, vaahtokarkkeja tai muuta helposti nuotiolla valmistuvaa sapuskaa, ja kurvaa pyörällä laavulle tai nuotiopaikalle. Retkikeitin mahdollistaa myös hieman vaativammat kulinaristiset elämykset, kuten vaikkapa pasta-annokset tai lettukestit.

Höllää kaasua

Maltti on talvipyöräilyssäkin valttia! Ajonopeus kannattaa sovittaa reitin ja ajokelin mukaan. Pääkallokeleillä on pahimmat menohalut turvallisempaa purkaa vaikkapa kuntopyörän kyydissä. Mutkittelevalla metsäreitillä ajonopeuden säätelyllä voi välttää yllättäen mutkan takaa kasvoja vasten mäjähtävät lumiset kuusenoksat tai suoriksi vedetyt mutkat. Kylmillä keleillä keuhkoja raastava pikataipale on syytä jättää väliin, ja tehdä sen sijaan lyhyempi retki rauhassa rullaten.

Mukavia talvipyöräilyhetkiä!

Artikkeli on kirjoitettu osana Limingan kunnan ja Raahen seudun kehityksen yhteisen Pyörällä kuuhun -hankkeen Pyöräilyperjantai -somesarjaa.

Back to top