Maastopyöräreitit – Yleistä reiteistä

Liminka tarjoaa mainiot polut maastopyöräilijöille!

Limingan alueella on tarjolla maastopyöräilijöille useampia eritasoisia reittejä, joista voi valita oman taito- tai kuntotasonsa mukaan sopivimman reitin tai useamman reitin yhdistelmän. Reittejä kehutaan koko valtakunnan tasolla, niitä on kutsuttu Suomen parhaiten merkattuja reittejä ja vuonna 2019 reitit olivat finaalissa Suomen Retkikohteeksi yhdessä mm. Ylläksen maastopyöräreittien rinnalla. Reitit on merkitty maastoon heijastavin värikoodein ja nuoliopastein. Kaikille reiteille aloituspisteenä toimii Liminganlahden Luontokeskus (Rantakurvi 6), josta saat tarvittaessa myös vuokralle fatbike-pyöriä.

Reitit voit myös aloittaa Rantakylän virkistysalueen parkkipaikalta, osoitteesta Monttutie, 91900 Liminka.

Reitteihin pääset tutustumaan tarkemmin paikkatietoikkunasta, TÄÄLTÄ.

Nuoliopasteet ovat enimmäkseen polkujen risteyskohdissa ja ne osoittavat kulkusuunnan lisäksi suositeltua kiertosuuntaa. Tämä siksi, että osa poluista on kapeita, mutkaisia ja jompaankumpaan suuntaan hyvin vauhdikkaitakin, joten onnettomuusriski kasvaa mikäli liikennettä on molempiin suuntiin. Lisäksi pahimpina ruuhka-aikoina ei tule tungoksen tunnetta kun kaikki kiertävät reittiä/reittejä samaan suuntaan. Pieni osa reiteistä on käytännön syistä kaksisuuntaisia, mutta näillä osuuksilla polku on leveämpää ja näkyvyys hyvä. Reittien varrella tolpissa tai puissa olevat heijastavat värilliset neliöt tarkoittavat, että etene kyseistä reittiä suoraan eteenpäin. Nuolenkärki vasemmalle tai oikealle tarkoittaa, että sinun pitää kääntyä lähimmästä polkujen risteyksestä nuolen osoittamaan suuntaan.

Huomaa, että reittien tekijä tai ylläpitäjä ei vastaa reiteillä sattuneista henkilö- tai kalustovahingoista vaan liikkuminen kaikilla Limingan-, Lumijoen- tai Siikajoen kuntien alueella olevilla merkityillä maastopyöräilyreiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Reittien merkitsemiseen on saatu maanomistajilta lupa, mutta se ei anna kulkijalle mitään laajempia oikeuksia, vaan reiteillä liikkuminen tapahtuu siitä huolimatta jokamiehen oikeuksia noudattaen.

Merkityt reitit kulkevat suurimmaksi osaksi yksityisten maanomistajien mailla, jotka ovat ystävällisesti luvanneet merkitä reitit mailleen. Noudatetaan siis kaikkialla reiteillä liikuttaessa ehdotonta siisteyttä ja mahdollisimman vähäistä haittaa maanomistajille, maankäytölle ja luonnolle. Eikä kanssakulkijan tervehtimisestäkään haittaa ole.

Lisäksi mainittakoon, että kaikki maastopyöräilyyn merkityt reitit ovat luonnollisesti jokamiehenoikeuksien nojalla myös kävelijöiden ja polkujuoksijoiden käytettävissä, joten fiksuina pyöräilijöinä annamme tietä tarvittaessa. On myös hyvä pitää itsestään meteliä ja hiljentää vauhtia silloin, kun edessä on samaan suuntaan etenevä jalankulkija, jotta hän kuulee sinun olevan tulossa takaansa eikä siten turhaan säikähdä sinun sujahtaessasi hihaa hipoen ohitse.

Reiteillä olevat puiset ja kapeat sillat voivat olla sateella ja pakkasten tullessa liukkaita, joten olethan varovainen.

HUOM! reittejä yhdistelemällä saat lisää tehoa ja vaihtelua maastolenkeillesi. Esim. aloitat punaisella, jatkat keltaisella tai sinisellä siirtyen lopuksi Aarnikankaan laavun kohdalla vielä punaiselle, tämä vie aikaa 2 – 3 tuntia.. Aarnikankaan laavun kohdalla on opasteet molemmista suunnista tultaessa punaiselle reitille.

Kaikki reitit on merkitty heijastavin reittimerkein suositellun kiertosuunnan mukaisesti, joten kiertosuuntaa vastaan kuljettaessa reittimerkit eivät näy kulkijalle suunnitellusti. Noudatathan siis suositeltuja kiertosuuntia jo pelkästään oman turvallisuutesi vuoksi.

Kaikilla reiteillä on aina risteyskohdassa kääntymistä osoittava suuntanuoli tai reittiviitta. Ellei sellaista ole, niin älä poikkea risteäville poluille! Poikkeuksena se vaihtoehto, että viitta tai suuntanuoli on varastettu tai tuhottu.

Voit tulostaa paperikartat täältä, https://www.liminka.fi/wp-content/uploads/Joutsenreitti.pdf

Osoite

Fatbike-pyörien vuokraus: TOPyhä Oy Fatbike vuokraus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Yhteys

Fatbike-vuokraukset, 0400 227 330

Pyörien vuokraus: info@topyha.fi

Avoinna

Sopimuksen mukaan, varaa pyörä sähköpostitse info@topyha.fi tai puhelimitse 0400227330

Back to top