Maastopyöräreitit – Lyhyt Joutsenreitti

LÄHTÖPAIKKA: Rantakylän virkistysalueen P-paikka tai Liminganlahden luontokeskus
OSOITE LIMINGASSA: Monttutie 4, 91900 Liminka (Rantakylä) tai Rantakurvi 6, 91900 Liminka (Luontokeskus).
OSOITE LUMIJOELLA: Viinavuorentie 170, 91980 Lumijoki
REITIN PITUUS: n. 14 km

REITTIMERKIT: risteyksissä heijastava sininen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava sininen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa.

TIETOJA REITISTÄ: Joutsenreitti on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuunottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

TUTUSTU REITTIIN PAIKKATIETOIKKUNASTA: täältä.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain alkupäästään latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko mutta edellyttää silti paikoitellen maastoajotaitoja. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS
Lyhyt Joutsenreitti, jolla on pituutta Rantakylä – Sallisentie – Rantakylä välillä edestakaisin n. 14 km.

Reitti on suurimmalta osin ajettavissa kaikenlaisilla maastokelpoisilla. Tosin välillä voi olla osuuksia, jotka ovat vähemmän maastossa ajaneille vaativampia, mutta näistäkin selviää yleensä lyhyellä jalkautumisella.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 4, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitti kulkee aluksi helppoja neulaspolkuja pitkin n. kaksi kilometriä saapuen pian usean metsätien risteykseen, josta reitti jatkaa suoraan eteenpäin pitkin vanhaa metsäautotienpohjaa reittimerkkien mukaisesti. Tässä risteyksessä myös keltainen reitti yhtyy siniseen reittiin ja ne kulkevat yhdessä noin kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä ajamalla keskeltä yli. Pian tulevan toisen puron ylitse menee silta. Kohta sillan jälkeen on opastus fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on pian Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Viimeisen puron ylityksen jälkeen reitti saapuu vanhalle maantielle – hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie – kääntyäkseen heti kohta vasemmalle leveähkölle uralle, joka hetken kuluttua muuttuu kapeaksi neulaspoluksi ja jatkuu sellaisena vanhalle ampumaradalle saakka.

Ampumaradan jälkeen tulevan laskun ja sitä seuraavan nousun jälkeen erkanee keltainen reitti vasemmalle ja sininen jatkuu suoraan eteenpäin pitkin leveähköä soratietä n. 200m matkan, jonka jälkeen se kääntyy vasemmalle loivaan ylämäkeen, muuttuen kohta taas mutkittelevaksi neulaspoluksi.

Reittimerkkejä seuraten tullaan pian kapealle sähkölinjalle, josta polku kääntyy vasemmalle sähkölinjan alle. Täällä on kaksi siltaa ojien yli ja molempien siltojen jälkeen polku on melko möykkyistä ja saattaakin vaatia kokemattomimmilta jalkautumisen. Sillat ovat vanhoja laiturin luiskia ja niiden ylitys on poikkirimoista johtuen jokseenkin pomppivaa.

Aikansa linjan alla, loivaan ylämäkeen kuljettuaan polku kääntyy loivasti oikealle ja saapuu hetken kuluttua Lumijoen Sallisentielle. Hieman ennen Sallisentietä polulla on T-risteys, josta voi valita kääntyykö vasemmalle ja palaa lyhintä reittiä Limingan Rantakylään, vai lähteekö oikealle kohti Lumijoen keskustaa ja Siikajokea. Molemmat vaihtoehdot tulevat aluksi Sallisentielle ja jatkuvat sitä pitkin opasteiden mukaisesti. Ennen Lumijoen keskustaa on Viinavuoren uimapaikka, jossa voi lämpiminä kesäpäivinä käydä virkistäytymässä.

Sallisentieltä kohti Liminkaa ja Rantakylää lähdettäessä reitti on vaihtelevaa, mutta helppoa ajettavaa Rantakylään saakka. Paluumatkan varrella on myös Aarnikankaan laavu, jossa voi käydä paistamassa mahdolliset vielä mukana hautuneet makkarat. Laavulle on opastus ohi menevältä metsäautotieltä. Jo hieman ennen laavua ovat Joutsenreitti (sininen) ja Torikan reitti (keltainen) liittyneet yhteen ja kulkevat samaa polkua Rantakylään saakka.

Aarninkankaan laavun kohdalla on opastus punaiselle fatbike-reitille.

Osoite

Fatbike-pyörien vuokraus: TOPyhä Oy Fatbike vuokraus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Yhteys

Fatbike-vuokraukset, 0400 227 330

Pyörien vuokraus: info@topyha.fi

Avoinna

Sopimuksen mukaan, varaa pyörä sähköpostitse info@topyha.fi tai puhelimitse 0400227330

Back to top