Maastopyöräreitit – Pitkä Joutsenreitti

LÄHTÖPAIKAT: Limingan Rantakylän virkistysalueen P-paikka, Liminganlahden luontokeskus, Lumijoen Viinavuori tai Siikajoenkylän keskusta.

REITTI PAIKKATIETOIKKUNASTA: tutustu täältä.

OSOITE LIMINGASSA: Rantakylä, Monttutie 4, 91900 Liminka tai luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka
OSOITE LUMIJOELLA: Viinavuorentie 170, 91980 Lumijoki
OSOITE SIIKAJOENKYLÄLLÄ: Mutkatie 1, 92320 Siikajoki

REITIN PITUUS: n. 83 km
ARVIOITU KESTOAIKA ILMAN PYSÄHDYKSIÄ 5-7 TUNTIA

MUUTA HUOMIOITAVAA: Jos olet kiinnostunut reitin varrelle jäävien kuntien nähtävyyksistä ja historiasta, kannatta niihin tutustua etukäteen ja valita itselleen sopivat tutustumiskohteet. Limingassa, Lumijoella ja Siikajoella on historiallisesti sen verran paljon annettavaa, ettei niitä kaikkia yhteen tai kahteen päivään ehdi edes sisällyttää. Itse reitti kulkee myös osittain historiallisia reittejä pitkin tai niitä sivuten.

REITTIMERKIT:risteyksissä omassa tolpassaan heijastava sininen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava sininen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa. Osa reittimerkeistä on heijastamattomia ja ne saattavat sijaita esim. tienvarren isossa kivessä tai puunrungossa.

TIETOJA REITISTÄ: Pitkä Joutsenreitti on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä tai pehmeitä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain Limingan päässä latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko mutta edellyttää silti paikoitellen maastoajotaitoja. Reitti kulkee Lumijoen ja Siikajoen alueilla hiekkapohjaisilla kankailla ja tästä johtuen osa reitistä on pehmeää hiekkaa, joka on parhaimmillaan fatbikella ajettaessa. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS Liminka – Lumijoki – Siikajoenkylä
Pitkä Joutsenreitti, jolla on pituutta Rantakylä – Sallisentie – Rantakylä välillä edestakaisin n. 83 km. Jos valitset käyntikohteeksesi vielä Varessäikän, tulee reitille pituutta lähes 100km.

Reitti on ajettavissa kaikenlaisilla maastokelpoisilla polkupyörillä ja se on suunniteltu myös maastopyörällä retkeilyä silmälläpitäen. Tosin välillä saattaa olla osuuksia, jotka ovat kalustosta riippuen vähemmän maastossa ajaneille vaativampia ja ovat parhaimmillaan fatbikella liikuttaessa (pehmeää hiekkaa), mutta näistäkin selviää yleensä kohtuullisen lyhyellä jalkautumisella.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 4, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitti kulkee aluksi helppoja neulaspolkuja pitkin n.kaksi kilometriä saapuen pian usean metsätien risteykseen, josta reitti jatkaa suoraan eteenpäin pitkin vanhaa metsäautotienpohjaa reittimerkkien mukaisesti. Tässä risteyksessä myös keltainen- ja punainen reitti yhtyvät siniseen reittiin ja ne kulkevat yhdessä noin kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä ajamalla keskeltä yli. Pian tulevan toisen puron ylitse menee silta. Jonkin matkaa sillan jälkeen on opastus fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on kohta Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Viimeisen puron ylityksen jälkeen reitti saapuu vanhalle maantielle – hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie – kääntyäkseen heti kohta vasemmalle leveähkölle uralle, joka hetken kuluttua muuttuu kapeaksi neulaspoluksi ja jatkuu sellaisena vanhalle ampumaradalle saakka.

Ampumaradan jälkeen tulevan laskun ja sitä seuraavan nousun jälkeen erkanee keltainen reitti vasemmalle ja sininen jatkuu suoraan eteenpäin pitkin leveähköä soratietä n. 200m matkan, jonka jälkeen se kääntyy vasemmalle loivaan ylämäkeen, muuttuen kohta taas mutkittelevaksi neulaspoluksi.

Reittimerkkejä seuraten tullaan pian kapealle sähkölinjalle, josta polku kääntyy vasemmalle sähkölinjan alle. Täällä on kaksi siltaa ojien yli ja molempien siltojen jälkeen polku on melko möykkyistä ja saattaakin vaatia kokemattomimmilta jalkautumisen. Sillat ovat vanhoja laiturin luiskia ja niiden ylitys on poikkirimoista johtuen jokseenkin pomppivaa.

Aikansa linjan alla, loivaan ylämäkeen kuljettuaan polku kääntyy loivasti oikealle ja saapuu hetken kuluttua Lumijoen Sallisentielle. Hieman ennen Sallisentietä polulla on T-risteys, josta voi valita kääntyykö vasemmalle ja palaa lyhintä reittiä Limingan Rantakylään, vai lähteekö oikealle kohti Lumijoen keskustaa ja Siikajokea. Molemmat vaihtoehdot tulevat aluksi Sallisentielle ja jatkuvat sitä pitkin opasteiden mukaisesti. Ennen Lumijoen keskustaa on Viinavuoren uimapaikka, jossa voi lämpiminä kesäpäivinä käydä virkistäytymässä. Siellä toimii kesäisin poutapäivinä myös kioski.

Lumijoen Viinavuorelta reitti jatkuu aluksi pitkin kaavatietä Ukuranperäntielle ja siitä opasteiden mukaisesti vasemmalle kääntyen taas kohta oikealle metsään. Polku on leveää ja helppoa ajettavaa läpi harvan mäntymetsän.

-Kääntyessäsi Ukuranperäntietä oikealle on 1,5 km päässä Lumijoen keskusta, jossa on mm. kauppa, pizzeria, kirjasto ym. Pizzeriassa saa myös kahvia.-

Lopulta polku tulee aivan Ylipääntien viereen, mutta kääntyy ennen tietä vasemmalle ja jatkaa vielä n. kilometrin verran maastossa ennen kuin se tulee uudelleen Ylipääntielle, jota ennen on myös opaskartta.

Reitti menee nyt taas jonkin matkaa maantiellä, mutta kääntyy pian kapeammalle soratielle ja kulkee Lumijoen yli menevän sillan ja maatilan pihapiirin kautta kapealle peltotielle. Maisema on miellyttävää perinteistä maalaismaisemaa.

Kohta maalaismaiseman jälkeen maisematyyppi muuttuu kun reitti kääntyy vasemmalle kohti länttä. Aluksi kuljetaan melko hyväkuntoista murskeella päällystettyä tietä, joka on jo hyvin tiivistynyt ja helppoa ajettavaa. Sitten tie muuttuu hetkeksi leveämmäksi tieksi, jota pitkin saattaa toisinaan mennä myös sorarekka.

Puolen kilometrin jälkeen tie vaihtuu taas metsäpoluksi ja siinä kohdassa jossa se kääntyy vasemmalle ja heti kohta oikealle kulkee Lumijoen ja Siikajoen kunnan raja.

Nyt reitti kulkee taas hetken aikaa polkua pitkin, mutta saapuu pian leveämmälle metsäautotielle kulkien sitä n. 1,5 kilometrin matkan.

Metsäautotien jälkeen reitti jatkaa helpoilla poluilla halki Natura soiden, sivuten luonnonsuojelualueita. Maisemat muuttuvat nyt upeiksi mäntykankaiksi jotka ovat paikoitellen jäkälän peitossa. Luonnonsuojelualueiden jälkeen polku muuttuu hiljalleen hiekkaisemmaksi ja n. 1,5 km ennen Lumijoki-Siikajoki maantien ylitystä reitti kulkee vajaan kilometrin todella pehmeässä hiekassa, josta parhaiten selviää fatbikella tai taluttamalla. (Ennen hiekkaosuuden alkua on opasteet kiertoreitille, jolla selviää kapearenkaisellakin pyörällä. Kiertotie kulkee osittain asfaltoitua tietä ja on n. 200 m pidempi).

Maantien ylityksen jälkeen reitti on paikoin tavallista metsäpolkua/metsäautotietä ja se on helppokulkuista Karinkantaan menevälle Niitynmaantielle saakka. Niitynmaantieltä reitti lähtee opasteiden mukaisesti kohti Siikajoenkylää, jonne on matkaa 4,5 km. 1,3 kilometrin kohdalla kylän suuntaan on oikealla Törmälän maatilamatkailu, jossa voi käydä kyselemässä olisiko pannu kuumana, tai vaikka yöpyä jos siltä tuntuu. Kolmen kilometrin kohdalla reitti kääntyy takaisin kohti Lumijokea ja Liminkaa. Tästä on Siikajoen kylälle vielä 1,5 km, jossa on mahdollista käydä kaupassa ja tutustumassa legendaariseen Ravintola Huitsin Nevadaan, mikäli se sattuu olemaan auki juuri silloin. Paikallisessa ruokakaupassa myydään myös apteekkituotteita.

REITTIKUVAUS Siikajoenkylä – Lumijoki – Liminka
Saavuttuasi Niitynmaantielle reitti kääntyy siis kohti Siikajoen kylää ja n. kolmen kilometrin päässä se kääntyy vasemmalle takaisin kohti Lumijokea ja Liminkaa opasteiden mukaan. Niitynmaantien varressa ei varsinaisia reittiopasteita ole muualla kuin siellä missä reitti kääntyy metsään tai tulee metsästä.

Reitti kulkee aluksi pitkin vanhaa metsätien pohjaa ja ylittää jälleen kerran Lumijoki- Siikajoki välisen tien. Tässä on ajettava hetken aikaa pitkin tien laitaa päästäkseen Turveojan ylitse. Heti ojan jälkeen voi siirtyä tien vieressä kulkevalle kapealle polulle ja ajaa sitä kunnes saapuu Alhonmäen betoniasemalle vievälle leveälle soratielle, jota jatketaan oikealle.

Reitti jatkuu pitkin soratietä n. 1,5 km ja muuttuu taas metsäpoluksi. Kuljettuasi polkua n. kaksi kilometriä voit nähdä edessä vanhan kämpän ja sen pihalla olevan pakettiauton romun, sekä muuta romua. Älä mene sinne, vaan käänny ehdottomasti vasemmalle uralle ja seuraa reittiopasteita. Tontilla on hieman edempänä asutusta ja se on yksityisaluetta. 

Tästä reitti jatkuu edelleen vanhana metsätien pohjana ja saapuu muutaman mutkan ja hiekkaisemman osuuden jälkeen Lumilammen laavulle, jossa on mukava paistella makkarat ja syödä eväät jos niitä on vielä jäljellä. Polku jatkuu jokseenkin samankaltaisena Varttiin asti, jossa on vedenottamo.

Vartin molemmin puolin reitti kulkee soratietä pitkin yhteensä 2,5 km. soratien jälkeen tulee vielä tovi kapeampaa metsäautotietä ja lopulta metsäpolkua. Reitti kulkee osittain vanhaa Jata-reittiä ja vanhat reittimerkit ovatkin osittain uusien rinnalla näkyvissä.

Vartinkankaalta reitti jatkuu Välisaarenkankaalle ja nyt maisemat alkavat olla kohdillaan. Polku menee muuta aluetta korkeammalla harjanteella ja molemmilla puolilla on laajat suoalueet, mutta oikea puolen suot ovat paremmin näkyvillä. Metsät ovat enimmäkseen jäkäläpeitteisiä ja mukavan harvoja harjanteisia mäntymetsiä. Näillä alueilla kannattaa pysähtyä hetkeksi katselemaan ympärilleen. Hyvällä tuurilla voit nähdä merikotkan liitelevän suon yllä tai metson pärähtävän lentoon metsän siimeksestä.

Välisaarenkankaan loppupäässä ennen kuin polku kääntyy jyrkästi vasemmalle on laavu. Parhaat maisemat päättyvät näillä main ja pitkän Lintuperänsuon suoran jälkeen maalaismaisema valtaa taas alaa.

Seuraavaksi on edessä Lumijoen Ylipääntie jonne käännytään oikealle taas opasteiden mukaisesti. Reitti kääntyy pian 90 astetta vasemmalle, mutta suoraan ajettaessa tästä risteyksestä tullaan Eerikin Puttiikille, joka tosin on avoinna hyvinkin satunnaisesti. Ennen reissua voi tarkistaa netistä onko Eerikin Puttiikilla mitään tapahtumaa menossa.

Reitin loppuosa onkin sitten soratietä Sallisenperälle saakka, jossa on opasteet lyhyelle Joutsenreitille ja edelleen Limingaan Rantakylään.

Sallisentieltä kohti Rantakylää lähdettäessä reitti on vaihtelevaa, mutta helppoa ajettavaa Rantakylään saakka. Paluumatkan varrella on myös Aarnikankaan laavu, jossa voi käydä paistamassa mahdolliset vielä mukana hautuneet makkarat. Laavulle on opastus ohi menevältä metsäautotieltä. Jo hieman ennen laavua ovat Joutsenreitti (sininen) ja Torikan reitti (keltainen) liittyneet yhteen ja kulkevat samaa polkua Rantakylään saakka.

Aarninkankaan laavun kohdalla on opastus punaiselle fatbike-reitille.

Osoite

Fatbike-pyörien vuokraus: TOPyhä Oy Fatbike vuokraus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Yhteys

Fatbike-vuokraukset, 0400 227 330

Pyörien vuokraus: info@topyha.fi

Avoinna

Sopimuksen mukaan, varaa pyörä sähköpostitse info@topyha.fi tai puhelimitse 0400227330

Back to top