Maastopyöräreitit – Torikan lenkki

LÄHTÖPAIKKA: Rantakylän virkistysalueen P-paikka tai Liminganlahden luontokeskus
OSOITE: Monttutie 6, 91900 Liminka (Rantakylä) tai Rantakurvi 6, 91900 Liminka (Luontokeskus).
REITIN PITUUS: n. 13 km

REITTIMERKIT: risteyksissä heijastava keltainen pohja ja mustat nuolet, muualla heijastava keltainen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa.

TIETOJA REITISTÄ: Torikan lenkki on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

TUTUSTU REITTIIN PAIKKATIETOIKKUNASTA: täältä.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain alkupäästään latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko, mutta edellyttää paikoitellen maastoajotaitoja. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS

Helpohko reitti, joka on tarkoitettu lähinnä maastopyöräilyuransa alkutaipaleella oleville ajajille ja niille, jotka haluavat nautiskella leppoisammasta menosta ilman suurempaa teknistä osaamista tai kovaa kuntoa, vaikka muutama haaste toki tältäkin reitiltä löytyy. Tämä toimii myös hyvänä lämmittely pätkänä fatbike-reitille lähdettäessä tai luonnollisena jatkeena esim. Kurran lenkille.

Torikan lenkiltä on opastus fatbike-reitille vähän ennen Torikan järveä, sekä Aarnikankaan laavun kohdalla.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 6, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitin alkuosa on mukavaa kapeahkoa neulaspolkua, joka liittyy pian Kurrantiehen. Kurrantie ylitetään viistosti oikealle ja tämän jälkeen reitti yhdistyy fatbike reitin kanssa 2,4 km matkan. Kivisen nousun ja lyhyen laskuosuuden jälkeen reitti saapuu pian ”bussipysäkille” (Vanha linja-autojen odotuskatos keskellä metsää) ja muuttuu sen jälkeen taas helpommaksi sisältäen muutamia kapeita neulaspolku osuuksia. Hyvin kapean neulaspolku osuuden jälkeen punainen ja keltainen reitti eroavat toisistaan punaisen kääntyessä vasemmalle ja keltaisen oikealle.

Tämän jälkeen reitti kulkee vähän matkaa pitkin metsäautotietä, kääntyen kohta vasemmalle pitkin vanhaa ja vähemmän käytettyä metsäautotien pohjaa kohti Torikanjärveä. Tässä kohdassa reitti yhtyy Joutsenreittiin (sininen) ja seuraa sitä vajaan kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä hitaasti ajamalla keskeltä yli. Hetken päästä tulevan toisen puron ylitse menee silta, jonka jälkeen on melko pian opastus vasemmalle fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on pian Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Kolmannen puron jälkeen reitti saapuu ”Vanhalle maantielle” – hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie – kääntyäkseen ihan pian taas vasemmalle aluksi leveämmälle, mutta pian kapenevalle metsäpolulle. Vanhan, käytöstä poistetun ampumaradan jälkeen reitti on pääosin helppoa metsäautotietä. Ampumaradan jälkeen n. 150 m päässä keltainen reitti kääntyy vasemmalle, sinisen jatkaessa suoraan. Reitti palaa kierroksen tehtyään takaisin ”bussipysäkille” ja on siitä eteenpäin viimeiset n. 2 km laskuvoittoista nopeaa neulaspolkua lähes Rantakylän P-paikalle saakka.

Reitti on ajettavissa helposti perinteisellä maastopyörällä. Matkan varrella on myös yksi laavu (Aarnikangas), jossa voi paistella makkarat tai pysähtyä muuten vain lepäämään ja evästelemään.

Osoite

Fatbike-pyörien vuokraus: TOPyhä Oy Fatbike vuokraus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Yhteys

Fatbike-vuokraukset, 0400 227 330

Pyörien vuokraus: info@topyha.fi

Avoinna

Sopimuksen mukaan, varaa pyörä sähköpostitse info@topyha.fi tai puhelimitse 0400227330

Back to top