Etsi sivustolta
Miten vastata erilaisten matkailijoiden tarpeisiin? Millaisia palveluita Liminkaan saapuvat matkailijat kaipaavat? Entä miten oma toiminta saadaan jalostettua asiakkaalle ostettavaan muotoon? Limingan kunnan ja Raahen seudun kehityksen yhteinen Pyörällä kuuhun -hanke tarjoaa marras-joulukuussa yrittäjille vastauksia muun muassa juuri näihin kysymyksiin!
Pyörällä kuuhun -hankkeessa on kehitetty pyörämatkailun edellytyksiä Limingan, Siikajoen, Raahen ja Pyhäjoen alueella. Osana tätä on parannettu alueen olemassa olevien pyöräreittien digitaalista saavutettavuutta ja tuotettu laadukkaita reittikuvauksia sekä kuvamateriaalia reittien varsilta. Yrityksiä on opastettu pyörämatkailijoiden tarvitsemista tai arvostamista palveluista, ja yritysten palveluvalmiutta on pyritty tuomaan esille Pyörämatkailukeskuksen Welcome cyclist -tunnuksen avulla. Hankkeen alkaessa alueelta löytyi kolme tunnistetusti pyöräily-ystävällistä yrtystä, kun nyt niitä on jo kymmenkunta. Lisäksi hankkeessa on suunniteltu ja valmisteltu täysin uutta, retkipyöräilyyn soveltuvaa, pitkää rengasreittiä. Retkipyöräilyreitistä kerrotaan tarkemmin, heti kun viimeiset reititykseen liittyvät avoimet kysymykset saadaan ratkaistua.
Hanke päättyy joulukuussa 2023, mutta sitä ennen on luvassa vielä tiivis ja tymäkkää tavaraa sisältävä valmennuskokonaisuus, joka pureutuu tuotteistukseen, paketointiin ja hinnoitteluun. Samalla matkailutoimijoita pyritään törmäyttämään keskenään, mistä parhaimmillaan voisi seurata yhteisiä tuotteita ja yritysryhmähankkeita. Valmennukseen osallistuminen on yrityksille ja yhdistyksille täysin ilmaista, mutta sen sisältö on varmasti kiireisenkin yrittäjän ajan arvoinen.
Valmennuksesta vastaa pyörämatkailuun erikoistunut Allegra Nordics Oy, jonka asiantuntijoilta löytyy vankka kokemus niin pyörämatkailun kuin yleisesti matkailunkin kehittämisestä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Matkailutoimijoiden tuotteet hiotaan timantiksi yhdessä Mikko Saarisen ja Anne Kaakkuriniemen kanssa. Molemmilla on pitkä tausta eritasoisten matkailualueiden ja -toimijoiden luotsaamisesta tuotteistus- ja paketointiviidakossa. Annen työhistoriasta löytyy Islannin matkailun suorastaan räjäyttänyt myynti- ja jakelualusta Bókun, kun Mikolla puolestaan on takanaan niin Lahden vuoden 2017 MM-kilpailut kuin Levin maailmancup. Mikko on Visit Finlandin Akatemian valmentaja pyörämatkailun teemassa.
Valmennuskokonaisuus on pyritty rakentamaan siten, että osallistuminen olisi yrityksille mahdollisimman helppoa mutta toisaalta myös tuottoisaa. Valmennus käynnistyy tunnin mittaisella webinaarilla, jonka voi halutessaan katsoa myös jälkikäteen tallenteena. Työpajat toteutetaan puolestaan Limingassa ja Raahessa parin viikon välein, ja niissä on keskenään eri sisällöt. Koska hankealue on kohtuullisen laaja, on yrittäjillä mahdollisuus osallistua työpajoihin etänä, mutta sekä valmentajat että hankehenkilöstö kannustavat lämpimästi osallistumaan valmennuksiin paikan päällä.
– Keskustelu on aina mutkattomampaa, kun välissä ei ole tietokoneen ruutuja. Työpajoissa yrityksillä on mahdollisuus tavata toisiaan, mikä voi parhaimmillaan poikia täysin uudenlaisia yhteistyökuvioita, kertoo hankkeen projektipäällikkö Katariina Huikari.
– Lisäksi käytännön kokemus aikaisemmista valmennuksista on osoittanut, että tilaisuuksista saa usein enemmän irti, kun selaimen eri välilehdet ja sähköposti eivät pääse häiritsemään keskittymistä, täydentää hankkeen projektikoordinaattori Marjo-Riitta Sipilä.
Paikan päälle tuleville yrityksille tarjotaan myös kirjaimellisesti porkkana, sillä kokouskahvituksesta luvataan pitää hyvä huoli. Yritysten on suositeltavaa osallistua molempiin työpajoihin, mutta jos aikataulu ei mitenkään tähän taivu, voi osallistua vain yhteenkin valmennuspäivään. Valitettavasti työpajoista ei ole tulossa tallennetta.
Työpajoihin osallistuminen on yrityksille kannattavaa, sillä toisiinsa tutustumisen lisäksi he saavat valmennuksesta konkreettisia työkaluja myyntityöhön. Valmennuksen tuotoksena yritykset saavat konkreettisen tuotekortin, jota he voivat jatkossa hyödyntää omassa toiminnassaan, mutta joka toimii myös Visit Limingan ja Visit Raahen apuvälineenä aluemarkkinoinnissa. Yrittäjien on mahdollista myös kysyä valmentajilta suoria kysymyksiä omaan toimintaansa ja sen kehittämiseen liittyen. Valmennuksen avulla yritykset voivat jatkossa tehdä tuotteistusta, paketointia ja hinnoittelua myös paremmilla valmiuksilla itsenäisesti.
Lufthansan käynnistyvään Oulu–München -lentoyhteyteen liittyen valmennuksessa on luvattu käsitellä myös matkailuyrityksen näkökulmasta usein haasteellisen yksilömatkailijan palvelemista. Yksittäiset matkailijat tekevät varauksia usein lyhyelläkin varoitusajalla, ja heidän palvelemisensa voi olla erityisesti ohjelmapalveluiden puolella kinkkistä, kun yksittäisten asiakkaiden aikataulut risteävät keskenään.
Webinaari toteutetaan 6. marraskuuta klo 17.30–18.30. Teamsin välityksellä. Webinaari tallennetaan, ja se on mahdollista katsoa jälkikäteen. Työpajoihin osallistuvia yrityksiä suositellaan osallistumaan webinaariin tai katsomaan tallenteen ennen ensimmäistä työpajaa.
Limingan työpaja toteutetaan perjantaina 17. marraskuuta klo 9.00–13.00. Työpajaan on mahdollista osallistua myös Teamsin kautta, mutta tehokkuuden ja tuottoisuuden vuoksi suosittelemme lämpimästi tulemaan paikan päälle, Lakeustalolle.
Raahen työpaja järjestetään 4. joulukuuta klo 9.00–13.00. Työpajaan on mahdollista osallistua myös Teamsin kautta, mutta tehokkuuden ja tuottoisuuden vuoksi suosittelemme lämpimästi tulemaan paikan päälle, Raahen Hoviin.
Valmennuksiin osallistuvia pyydetään huomioimaan, että Limingan ja Raahen työpajojen sisältö on keskenään eri, eikä tilaisuuksista ole tulossa tallennetta.
Ilmoittaudu mukaan täältä.
Katso valmennusten mainosvideo täältä.